[Interview] HUMO | Bram De Looze – U Vraagt, Wij Draaien

Bram De Looze Humo

WEBSITE HUMO – LINK

Bram De Looze
U DRAAIT, WIJ VRAGENBRAM DE LOOZE

In mijn fantasie stelde ik een supermuzikant samen

Pianist Bram De Looze is op tournee met zijn derde soloplaat ‘Colour Talk’. Op 29 maart staat hij op Leuven Jazz en op 4 april speelt hij op het Transition Festival in Utrecht.

KOEN LAUWERS
MAANDAG 9 MAART 2020

HUMO Waar luister je momenteel naar?
BRAM DE LOOZE «Naar Andrew Hill, een jazzcomponist uit de jaren 60. Te vergelijken met free jazz, maar op een plaat als ‘Point of Departure’ staan ook echte composities. Hij klinkt erg donker en radicaal, maar door zijn unieke techniek is zijn pianospel zo herkenbaar dat ik hem weleens de tweede Thelonious Monk noem. Ook Henri Dutilleux en Olivier Messiaen liggen vaak op, en voorts ben ik de Goldbergvariaties van Bach aan het bestuderen.»

HUMO Wat is de eerste plaat die je ooit hebt gekocht?
DE LOOZE «In mijn prille tienerjaren leerde ik de meeste muziek kennen via vrienden en de bibliotheek. Op mijn 18de heb ik me in New York wel ‘Underground’ en ‘Live at the Five Spot’ van Thelonious Monk aangeschaft.»

HUMO Wat is je favoriete plaat aller tijden?
DE LOOZE «Ik heb er honderd, maar dus zeker die twee van Monk. En ‘The Paradox of Continuity’ van Paul Motian, een percussionist die bij Bill Evans en Keith Jarrett heeft gespeeld.»

HUMO Welke muzikant wilde je vroeger worden?
DE LOOZE «In mijn fantasie stelde ik een supermuzikant samen met de beste eigenschappen van Bill Evans, Herbie Hancock en Paul Bley, die even inventief was als Monk en dezelfde impact als Cecil Taylor had.»

HUMO Wat is de beste muziek voor zaterdagavond?
DE LOOZE «Dan moet ik vaak zelf spelen. Als dat niet zo is, kan ik heel blij worden van de stilte om me heen.»

HUMO En voor zondagochtend?
DE LOOZE «Als ik die dag veel energie nodig heb, ga ik voor ‘With Dave Holland and Elvin Jones’ van Bill Frisell. En als ik mijn hoofd wil leegmaken, kies ik voor iets van Bach.»