[Album Review] LUMINOUS DASH | Zandland – Zandland

Zandland

[Album Review] LUMINOUS DASH | Zandland – Zandland

“𝙀𝙣 𝙣𝙖𝙩𝙪𝙪𝙧𝙡𝙞𝙟𝙠 𝙯𝙞𝙟𝙣 𝙚𝙧 𝙙𝙚 𝙩𝙚𝙠𝙨𝙩𝙚𝙣, 𝙙𝙞𝙚 𝙙𝙚 𝙡𝙪𝙞𝙨𝙩𝙚𝙧𝙖𝙖𝙧 𝙢𝙚𝙚𝙣𝙚𝙢𝙚𝙣 𝙤𝙥 𝙚𝙚𝙣 𝙧𝙚𝙞𝙨 𝙤𝙫𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙩 𝙠𝙧𝙤𝙣𝙠𝙚𝙡𝙚𝙣𝙙𝙚 𝙥𝙖𝙙 𝙩𝙪𝙨𝙨𝙚𝙣 𝙬𝙖𝙠𝙠𝙚𝙧 𝙯𝙞𝙟𝙣 𝙚𝙣 𝙙𝙧𝙤𝙢𝙚𝙣. 𝙇𝙖𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙩 𝙖𝙡𝙡𝙚𝙨 𝙣𝙤𝙜𝙢𝙖𝙖𝙡𝙨 𝙚𝙚𝙣 𝙗𝙚𝙬𝙞𝙟𝙨 𝙯𝙞𝙟𝙣 𝙙𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙩 𝙕𝙖𝙣𝙙𝙡𝙖𝙣𝙙 𝙜𝙧𝙤𝙤𝙩𝙨𝙚 𝙢𝙪𝙯𝙞𝙚𝙠 𝙢𝙖𝙖𝙠𝙩.”

Link to article

ZANDLAND – Zandland (Eigen Beheer)
written by Felix Sandon 06/01/2020
Luminous Dash wil de website zijn die schrijft over al het muzikale talent dat aan de Belgische bodem ontspruit. Een makkelijke taak, zou je denken, ons land is immers een zakdoek groot. En toch gebeurt het nog dat er briljante dingen ons ontglippen. Zandland bijvoorbeeld: op 23 november brachten ze hun debuutplaat uit, nu pas komt die ons ter ore. Maar wat een geluk dat we dit alsnog ontdekken.

Jazz met beeldende, surrealistische teksten, in het Nederlands dan nog wel: heel vaak zal het nog niet gedaan zijn. De stem achter Zandland is die van Niels Boutsen, beter bekend als Stoomboot, die eerder al tekende voor een rist liedjes vol sprankelende taalvondsten. Hier wordt hij omringd door jazzmuzikanten op saxofoon, gitaar, drum en bas: een weergaloze combinatie.

Boutsens fluisterende parlando is al ritmisch op zichzelf: hij weet als geen ander waar hij woorden moet neerzetten en stiltes moet laten. De muzikanten doen echter meer dan enkel ondersteunen. Luister maar hoe de saxofoon een prachtige, ochtendlijke melodie neerzet op Muurbloempje en een avondlijke op Ik weet niets meer, of hoe de gitaar zich schijnbaar moeiteloos om de woorden heen kringelt als rook in een jazzclub van weleer op Ik ben niet bang.

Af en toe wordt het gaspedaal stevig ingedrukt, zoals op Geef het spook geen kans, en kunnen we van jazzrock spreken, dan is de sfeer weer heerlijk meditatief, zoals op Boze wolf. En natuurlijk zijn er de teksten, die de luisteraar meenemen op een reis over het kronkelende pad tussen wakker zijn en dromen. Laat dit alles nogmaals een bewijs zijn dat dit Zandland grootse muziek maakt.

Tags:


BOOKING