Jazz en zo – Jasper Blom – Polyphony

Jazz en zo – Jasper Blom – Polyphony

“Na vier studioalbums ontstond bij Jasper Blom de gedachte om zijn kwartet structureel een podium te laten zijn voor gastmuzikanten. Saxofonist Dick Oatts en de inmiddels overleden trompettist Marco Tamburini passeerden de revue, maar het zijn trompettist Bert Joris en trombonist Nils Wogram waarmee Blom deze live dubbelaar vulde, opgenomen in Bimhuis.

Twee uiteenlopende concerten met polyfonie (meerstemmigheid) als sleutelwoord. Blom componeerde nagenoeg alle stukken en liet zich voor het eerste deel met de Belgische trompettist Bert Joris inspireren door het werk van middeleeuwse Vlaamse polyfonisten/componisten als Johannes Ciconia en Guillaume de Machaut. Het tweede deel met de Duitse trombonist Nils Wogram is vrijer en onderzoekend van aard en legt de improvisatorische kwaliteiten van de musici in schitterend samenspel bloot.

Met Frans van der Hoeven, Martijn Vink en Jesse van Ruller kent het kwartet van Blom een topbezetting. Een constatering die na vier jaar radiostilte nog altijd stand houdt. Bloms muziek bevat een zekere intelligentie, of deze nu uitgewerkt wordt via compositie of improvisatie. In de aanvankelijk dromerige uitvoeringen met Joris bevatten de muziekstukken structuur voor gereguleerd samenspel tussen Blom en de trompettist, harmonieuze bewegingen en gecontroleerde improvisaties. Een kleine bigband met een opwindende ritmesectie en een clean solerende Ruller vormen de hoofdmoot.

Wogram
Meer ontregelend is het concert met Nils Wogram, de Duitse trombonist die sinds jaar en dag tot de top van de Europese improscene behoort. Melodieën en flarden van de stevige composities worden ontrafelend, wisselen van tempo of ontaarden in imponerend solowerk om weer terug te keren naar de herkomst. Een levendige bodem voor het rauwe en grommende spel van Wogram dat door Blom van uitmuntend tegenspel wordt voorzien. Ook Ruller laat met stevig gitaarwerk zijn brave imago vallen waardoor het geheel soms – in een uitgebalanceerde dynamiek – tot euforische hoogten reikt.

Een heerlijke live-dubbelaar van ruim honderd minuten waarop gecomponeerd en improvisatie ineen schuiven.”

Jazz en zo – Erno Elsinga

Full Review – CLICK HEREBOOKING